Lugnet föll över Awassa

Awassa sägs ha det bästa klimatet i Etiopien. Det ligger inte tillräckligt högt upp i bergen för att bli kyligt om kvällarna och inte tillräckligt långt söderut eller på fel sida av Rift Valley för att vara stekande hett. Den svala brisen från Awassasjön för med sig tur i kärlek sägs det. För många etiopier innebär det att Awassa är staden där kärlek föds.

 

Det är möjligt en något romantiserande bild av staden. För stadskärnan, Piazza, ligger något inåt landet och är i all ärlighet varken fult eller fint. Faktiskt är det ett ganska anspråkslöst centrum som saknar Bahir Dars stadskänsla och Harars kaos. I mångt och mycket känns det som en mötesplats. En stor väg delar av staden och stora rondeller gör att trafiken bestående av små blåvita mopedofodorn cirkulerar fram och tillbaka.

 

 

Det är inte förrän man ber en av dessa mopedförare, bajaj, att köra ner en till sjön som kärleken kan förstås. Sjön liknar mycket dem som finns utanför Arba Minch. Kanske är det för att det är en kedja av elva sjöar som har bildats i takt med att jorden har varit i rörelse. Bergen breder ut sig på andra sidan av sjön. Den gröna vassen visar att vattnet är grunt. Där mellan stråna som sticker upp upp till femtio meter från strandkanten går det en mängd människor. De står böjda och tittar med vaksamma blickar ner i vattnet. Plötsligt rycker det i deras armar och med sig upp har de en fisk.

 

Fiskarna är inte enorma men stora nog för att ge en ordenlig måltid. Restaurangerna längs den trädljumna strandpromenaden serverar denna fångst. Det luktar av stekolja och kol. Människor dricker läsk eller öl samtidigt som de beställer in fisk efter fisk för mindre än tio kronor stycket. Den serveras tillsammans med berbaray, chillisås. När man ätit klart tvättar man av fingrarna och går hand i hand vidare längs strandpromenaden.

 

 

Det var på en sådan plats jag bjöd Abraham på lunch. Han blev nog förvånad över att jag plötsligt sade till honom att sitta ner och när han fick veta att jag beställde in den fina fisken spred sig ett leende över hans läppar. Han kunde inte så mycket engelska men han hade varit hjälpsam i mitt sökande efter det svenska barnhemmet, Gryningsbarnen, som ska ligga i Awassa. Tyvärr var det utan någon lycka i mitt sökande.

 

Jag frågade Abraham vad han ville ha att dricka varav han beställde in en läsk var. "Jag tjugofem bröder och systrar. En enhetschef för SOS. En chefssjuksköterska i Addis. En annan lektor i juridik på universitetet i Mekelle. Bara jag som, eh, inte är smart" skrattade han. Nej, han hade kanske inte lyckats lika bra som sina tjugofem syskon men han ägde sin egen bajaj till skillnad från dem flesta som endast hyr dem.

 

Att hyra en bajaj innebär att man först måste samla ihop pengar för att skaffa en licens. Därefter måste man kontakta ett företag som hyr ut en bajaj till dig. Man har ingen ekonomisk press gentemot företaget, mer än att man måste betala hyran. Att äga sin egen bajaj ger fördelen att man kan hyra ut den när man själv vill ta ledigt. Abraham såg till att ta ledigt varje söndag så att han kunde sjunga med sin gospelkör i den protestantiska kyrkan i staden.

 

 

Efter en stund fick vi slut på intressanta samtalsämnen och hans bristfälliga engelska gjorde att det var svårt för honom att förstå vad jag sade. Det gjorde inte mig så mycket. Abraham hade visat mig till fiskerestaurangerna och jag var nöjd med att hör vad han hade att säga i en timmes tid. Jag tackade för mig efter att vi hade gått ett par kilometer på strandpromenaden.

 

Jag gick tillbaka till det lyxhotell vi hade besökt föregående kväll. Jag hälsade vänligt på personalen och i alldaglig manér frågade jag vad deras namn var, beställde in en öl och satte mig nere vid vattnet för att läsa. Det var nog ganska avslappnat i Awassa.


Kommentarer
Postat av: find manufacturer china

click here for the top direct sourcing china around

Postat av: homesite

get the greatest mortgage rates available


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0