Säkerhetsläget i Etiopien

Jag publicerar ett kort extrainlägg angående säkerhetsläget i Etiopien, något som många - om inte de flesta - visat oro inför eller kommenterat. Detta med anledning av att landet är ökänt för sin moderna historia och av de nyliga händelserna med arresterade svenska journalister.

De två svenskarna som blev arresterade i Etiopien befann sig i den för turister/utlänningar förbjudna Somaliregionen (Ogaden). Ogaden anses vara den enda region i landet som fortfarande står inför instabilitet, hungersnöd och inbördeskrig. Faktiskt har regeringen trots stora framsteg inte lyckats koppla greppet om regionen var somliga städer och "kommuner" styrs av ONLF, en revolutionär gerilla som vill befria Ogaden. Här befann sig svenskarna illegalt genom att med gerillan tagit sig över gränsen från Somalien till Etiopien.. Enligt en intervju med Kjetil Tronvoll i Dagens Nyheter (artikel) har svenskarna brytit mot etiopisk lag på tre punkter:
  1. De befann sig i landet illegalt, därmed har de brytit mot immigrationslagen.
  2. De befann sig i Ogaden illegalt, som utlänning och framförallt journalist får man inte åka dit.
  3. De befann sig tillsammans med den av regeringen terrorstämplade gerillan, ONFL, och kan därmed enligt antiterrorlagarna ses som kollabrotörer.
Ur mitt perspektiv hotas därmed varken jag eller resan då jag försäkrar om att jag inte kommer att åka in i Ogaden eller kommer att utföra några illegala handlingar.

Vidare vill jag diskutera det allmäna säkerhetsläget. Med utgångspunkt i utrikesdepartmentetes rekommendationer (se här) betraktar jag Etiopien som ett relativt säkert resmål. För att citera "Kriminaliteten i Etiopien är låg. Lägre än på många andra platser i Afrika. Våld mot västerlänningar är ovanligt.". UD diskuterar även platser man kan åka till och inte åka till (varav Ogaden kommer på tal) och att man bör anmäla sin ankomst vilket jag gjort.

Viktigt att ha i åtanke är att Etiopien antagligen är det fattigaste landet jag varit i och att småbrott som ficktjuveri eller stöld förekommer i större utsträckning än tidigare - men brott som äventyrar min säkerhet undviker man lätt genom sunt förnuft.

Om det är någon som har frågor så är det bara att fråga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0